Emisiunea ”Tu și Legea”, prezentată în cadrul Festivalului Filmului Dedicat Drepturilor Omului

festival

„Cunoaște-ți drepturile prin film” este genericului Festivalului Filmului Dedicat Drepturilor Omului, care s-a deschis pe 2 decembrie 2016, la Chișinău. În cadrul acestuia sunt proiectate peste 50 de pelicule de scurt și lung metraj. Proiectul ”Tu și Legea”, care a fost lansat aseară la Realitatea TV, a putut fi vizionat pe parcursul zilei de ieri în cadrul Festivalului.

Pe toată durata festivalului vor fi proiectate 18 scurtmetraje produse în Republica Moldova și 39 producții internaționale. Prin aceste filme, organizatorii și-au propus să educe cetățenii și să-i facă să-și cunoască mai bine drepturile, relatează Realitatea.

[VIDEO] EMISIUNEA ”TU ȘI LEGEA” VA PUTEA FI URMĂRITĂ ȘI ONLINE, ÎNCEPÂND DE ASTĂZI

„Vreau ca așteptările celui care va participa la acest festival să fie realizate. Vreau ca ei să iasă de aici și să spună că cu adevărat a fost un festival bun”, a declarat Vanu Jereghi, director IDOM.

3

Ministrul adjunct al Justiției recunoaște că un astfel de eveniment este mai mult decât important pentru țara noastră: „Reaspectarea drepturilor omului este o stare de spirit și se măsoară în modul în care întreaga comunitate își exprimă în aceeași voce că sunt mulțumiți de modul în care se respecta drepturile omului. Acest festival are caracterul de a face cetățeanul nostru mai luptător pentru drepturile sale”, a declarat Anatolie Munteanu, viceministrul Justiției.

Juriul este format din trei membri. Președintele acestuia ne-a mărturisit un film bun trebuie să sensibilizeze publicul și să-l facă să-și pună întrebări.

2

„Noi trebuie să știm a generaliza, felul în care vine problema, sunt multe filme și noi nu trebuie să fim prizonierii unui subiect, noi trebuie să putem generaliza ca să vedem care este acel film care vine cu un imbold mai puternic mai emoțional”, susține regizorul Valeriu Jereghi, care e președintele juriului.

În cadrul evenimentului se desfășoară și Școala de Film Mobil pentru persoanele cu dizabilități. Festivalul filmului dedicat drepturilor omului se află la cea de-a cincea ediție și va dura șapte zile. Evenimentul este organizat de Institutul pentru Drepturile Omului cu susținerea financiară a Ambasadelor Suediei și a Statelor Unite la Chișinău.

Cu ce te putem ajuta?

Centrul de Analiză și Expertiză Juridică ”THEMIS” va analiza în egală măsură orice cerere parvenită prin intermediul scrisorilor expediate pe format hîrtie și electronice.

Dreptatea nu este numai modul în care îi pedepsim pe cei care greşesc, ci este modul în care încercăm să-i salvăm.

roman stancov
Roman Stancov
Președinte, Centrul de Analiză și Expertiză Juridică ”THEMIS”