Tot ce trebuie să știi despre un proces de judecată! „Tu și Legea” – un proiect media exclusiv pe piața din Moldova, numai la Realitatea TV

 

Un proces de justiție este de multe ori necunoscut pentru publicul larg, iar din această cauză însoțit de rezervă și frică. Pentru a explica pe înțelesul tuturor cum are loc un proces de judecată, Realitatea TV vă prezintă de săptămâna viitoare, în exclusivitate, proiectul „Tu și Legea”, informează Realitatea.

[VIDEO] URMĂREȘTE ONLINE EMISIUNEA ”TU ȘI LEGEA”

Proiectul „Tu și legea” a fost lansat la inițiativa și cu suportul Centrului de Analiză și Expertiză Juridică ”THEMIS”, Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Curtea Supremă de Justiție și RealitateaTV. Partenerii proiectului sunt: Ministerul Justiției, Ministerul Educației, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Național al Justiției, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Studii Europene din Moldova, Universitatea de Studii Politice și Economice Europene ”Constantin Stere”, precum și Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova. În cadrul acestuia vor participa studenții facultăților de drept din Moldova care vor simula ședințe de judecată, sub supravegherea profesorilor și specialiștilor din domeniul justiției.

„Am decis ca scopul nostru să fie divizat în trei direcții. În primul rând, este vorba despre educarea tineretului. Mi-aș fi dorit și eu în timpul facultății să am o astfel de posibilitate. Simularea proceselor de judecată cu participarea studenților, sub supravegherea profesorilor, va îmbunătăți procesul didactic în instituțiile cu profil de drept în țara noastră. Un alt scop este informarea societății în privința sistemului judiciar, mai ales că aproape 80% de populație se informează de la televizor. În acest sens, emisiunile vor aduce un plus de valoare atât sistemului judiciar, cât și întregii societăți. Cei care vor privi aceste emisiuni, vor fi determinați să respecte normele de drept”, a declarat președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi.

„Cu circa 25 de ani în urmă, aflându-mă în deplasare de serviciu în SUA, am întâlnit în mai mult universități proiecte de acest gen. Sunt bucuros că, în sfârșit, se lansează și în Republica Moldova un asemenea proiect”, a ținut să menționeze rectorul Universității Libere Internaționale din Moldova, Andrei Galben.ulim

„Abordarea acestui proiect prin prisma unui talk-show este una simplistă și neprofesionistă. Reforma justiției nu este o chestiune administrativ-juridică, așa cum este percepută, aceasta având și o altă componentă – social-politică. Am ajuns la etapă când parcă și legile sunt bune, parcă și Foaia de parcurs ce ține de adoptarea legilor este îndeplinită, dar rezultatele nu sunt cele pe care le așteaptă cetățeanul noastru. Proiectul vine să completeze ceea ce nu au reușit autorii Strategiei de reformă a sectorului justiției”, a precizat Ion Dron, avocat de profesie, dar judecător în cadrul proiectului „Tu și Legea”.

Proiectul „Tu și legea” reprezintă o posibilitate bună pentru studenții care vor să devină în viitor adevărați profesioniști. „Acest proiect vine să ofere soluții. Cert este faptul că aceste experiențe ne-a ajutat să înțelegem că înfăptuirea justiției înseamnă responsabilitatea de a învăța, de a-ți cunoaște dosarul, de a-ți asuma greutatea aflării adevărului. Noi, cei care am ales profesia juridică, nu trebuie să neglijăm sănătatea socială, iar cea mai bună formă a integrității este profesionalismul”, a explicat Ana Îndoitu, studentă în anul IV la ULIM

Emisiunile din cadrul proiectului vor fi difuzate de trei ori pe săptămână pe postul de televiziune Realitatea TV, prima emisiune fiind lansată exact peste o săptămână.

„Îmi exprim convingerea că acest proiect va reuși. E un proiect deobsebit pentru Realitatea TV. Acești studenți, peste doi-trei ani, vor deveni avocați, procurori, iar peste încă doi ani – judecători. Totodată, studenții de la Jurnalism cu siguranță se vor regăsi în anumite redacții și asta va reprezenta o altă etapă de evoluție a societății noastre. Cred că educația este domeniul în care trebuie să investitească statul nostru foarte mult”, a precizat directorul Realitatea TV, Dumitru Țîra.

„Felicit organizatorii acestui proiect că au avut curajul și resursele necesare pentru a lansa o emisiune care va forma o cultură juridică a societății noastre. Să încercăm să învățăm ce înseamnă cu adevărat un proces de judecată”, a felicitat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari.

În același timp și ambasadorul României, Daniel Ioniță, și-a exprimat speranța ca proiectul să fie unul de succes, accentuând importanța mass-mediei de a participa la coștientizarea societății în legătură cu reformele justiției din Republica Moldova.

Emisiunea „Tu și Legea” va fi difuzată la Realitatea TV, începând cu data de 5 decembrie, în fiecare zi de Luni, Joi și Sâmbătă.

Pozele și imaginile video de la Evenimentul de lansare pot fi urmărite aici.

Cu ce te putem ajuta?

Centrul de Analiză și Expertiză Juridică ”THEMIS” va analiza în egală măsură orice cerere parvenită prin intermediul scrisorilor expediate pe format hîrtie și electronice.

Dreptatea nu este numai modul în care îi pedepsim pe cei care greşesc, ci este modul în care încercăm să-i salvăm.

roman stancov
Roman Stancov
Președinte, Centrul de Analiză și Expertiză Juridică ”THEMIS”